Preporuke za zdravstvene radnike


Zaštitite sebe i svoje pacijente od gripa


Ako ste zdravstveni radnik, u većem ste riziku da budete izloženi gripu nego opšta populacija.
Analizom  podataka dobijenih sistematskim pregledom upoređena je incidenca gripa kod zdravih odraslih osoba i zdravstvenih radnika. Među zdravstvenim radnicima incidenca je bila znatno viša. Druge  analize su pokazale da se prilikom pojave gripa u zdravstvenim ustanovama, 10–59% zdravstvenih radnika koji neguju pacijente sa gripom inficiraju virusom. Oni koji rade u službama urgentne medicine i u kliničko-bolničkoj sredini su pod najvećim rizikom, a od svih zdravstvenih radnika medicinske sestre/tehničari su najviše izloženi virusu.
Kada dobijete grip, možete ga preneti svojim pacijentima.
Studije pokazuju da zdravstveni radnici mogu da prenesu grip pacijentima koji su osetljivi, sa  mogućim češćim komplikacijama. Štaviše, navodi se da su oni glavni izvor infekcije za pacijente u zdravstvenim ustanovama. Grip može biti naročito komplikovan kod dece ranog uzrasta, starih i osoba koje se leče imunosupresivima ili boluju od hroničnih bolesti. Kod nekih pacijenata mogu da se razviju komplikacije opasne po život, a postoje i dokumentovani smrtni slučajevi prouzrokovani gripom u neonatološkim jedinicama za intenzivnu negu i pedijatrijskim onkološkim odeljenjima, nakon prenosa infekcije preko zdravstvenih radnika.
Zbog toga što su posvećeni svome poslu, zdravstveni radnici često dolaze na posao kada su bolesni, povećavajući rizik od prenošenja bolesti.
Istraživanje sprovedeno u Kaliforniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je da je jedan od tri zdravstvena radnika dobio grip tokom sezone gripa, a da su tri od četiri zdravstvena radnika negovali pacijente dok su bili bolesni. Studija iz Glazgova, u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazala je da polovina zdravstvenih radnika koji su imali grip nisu bili ni svesni da su inficirani. Ako se vakcinišete, mogućnost da inficirate osetljive pacijente će biti manja.
Kada zdravstveni radnici odsustvuju sa posla zbog bolesti, može se desiti da trpi nega pacijenata.
Manjak osoblja može negativno da utiče na negu pacijenata. Nedostatak medicinskih sestara/tehničara u jedinicama za intenzivnu negu može da dovede po povećanja smrtnosti. Uprkos tome, obuhvat vakcinisanih zdravstvenih radnika je i dalje nizak.
SZO preporučuje da se svi zdravstveni radnici u jesen vakcinišu protiv sezonskog gripa. 


Izvor: Izveštaj Strateške savetodavne ekspertske grupe za imunizaciju (SAGE Report), april 2012. godine
http://www.who.int/immunization/sage_conclusions/en/index1.html

» Vesti