Grip i trudnoća


Grip može biti ozbiljna bolest kada ste trudni


Grip je uvek neprijatna bolest, ali kod nekih ljudi može biti blag i proći brzo. Međutim, kod trudnica grip može da bude mnogo ozbiljniji i postoji veća verovatnoća da će prouzrokovati teži oblik bolesti. Trudnoća može da prouzrokuje privremene promene u imunom sistemu, na srcu i plućima što trudnice čini sklonijim da teško obole. Obolele trudnice imaju veću verovatnoću da budu hospitalizovane, čak i da umru. Takođe, moguće su komplikacije, kao što su prevremeno rođenje bebe i njen ograničeni rast.


Vakcinacija protiv sezonskog gripa – najbolji izbor u trudnoći po majku i dete

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je bezbedna u svim fazama trudnoće. Milioni doza vakcine protiv sezonskog gripa se već godinama daju trudnicama širom sveta, a primanje ove vakcine u trudnoći se smatra bezbednim. Kada se vakcinišete, prenosite svoj imunitet i na dete, štiteći ga tokom prvih šest meseci života, jer bebe mlađe od šest meseci ne smeju da prime vakcinu.
U česte neželjene posledice vakcinacije spadaju osetljivost i crvenilo na mestu davanja vakcine. Neke osobe retko imaju glavobolju, bol u mišićima, groznicu, umor i mučninu. Te neželjene posledice su blage i prolaze brzo u poređenju sa simptomima gripa.

Šta da radite ako imate simptome gripa u trudnoći

Ako imate bilo koji od sledećih simptoma sličnih gripu, čak i ako ste se već vakcinisali, smesta pozovite svog lekara ili babicu: povišena temperatura, kašalj, upala grla, glavobolja, bolovi u telu, curenje nosa, povraćanje i dijareju.

Ako imate neki od sledećih simptoma zatražite hitnu medicinsku pomoć:

  • problem sa disanjem
  • bol ili pritisak u grudima ili stomaku
  • iznenadna vrtoglavica ili zbunjenost
  • često ili neprestano poraćanje
  • smanjeni pokreti bebe ili izostanak pokreta
  • visoka temperatura koja ne reaguje na lekove

» Vesti